Интересен факт е, че повечето лалугерови домове са разположени в или непосредствено до стари, но функциониращи мравуняци. В основата на мравуняците бяха открити дупки не само на лалугери, но и на полевки. Изглежда гризачите и мравките съжителстват мирно. Вероятно мравуняците осигуряват прикритие, по-рохка почва и погледно място и затова основата им е предпочитана за изкопаване на убежища.

Освен младия учен Мария Николаева, която основно се занимава с проследяването на лалугеровата колония, на терен беше гл. ас. д-р Вера Антонова, която е експерт по мравки. Тя установи наличието на поне 6 вида мравки от родовете Formica, Lasius и Tapinoma. Член на екипа беше и доц. д-р Ясен Мутафчиев.

Припомняме на любителите на природата, че дейностите по реинтродукция на Европейския лалугер бяха реализирани през 2013 г. по Проект на Дирекцията на ПП "Врачански Балкан", финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. Теренните дейности по проучването и пренасянето на животните тогава извършиха Йордан Кошев и Симеон Арангелов.

За радост, вече 6-а година инициативата е успешна!