Навръх Бъдни вечер множество пътници забелязаха на ж. п. гара Враца грозно боядисани вагони. Ако не пътувате често с БДЖ, навярно ще се възмутите и ще настоявате властите да накажат нарушителите, мислейки, че това са наркомани, футболни хулигани или други подобни индивиди от нашето общество.

За разлика от авторите на графити, които обикновено оставят нещо като автограф, в този случай е налице нестандартен подпис. Футболните хулигани пък имат характерно писане на графити - емоционално, кратко и нестарателно.

А въпросният графит не отговаря на маниерите на обичайно заподозрените. Използвана е блажна боя, а не само спрейове. Видно е, че е имало сериозна подготовка. Същия ден в София са забелязани още два подобни грозно боядисани влака, което може да се види от сигналите във фейсбук групите, свързани с БДЖ.

Случайност? Едва ли!

На снимките се вижда, че видинският влак е старателно надраскан, като с доста усилия са боядисани дори прозорците, така че пътуването на всички във вагона да стане най-малкото некомфортно. Според редовни клиенти на БДЖ, този вандалски акт е пряко свързан с намалелите приходи на автобусните компании. С факта, че по Коледа повечето хора, на които им се налага да пътуват по празниците, предпочетоха препълнените влакове, вместо значително по-скъпите автобусни превози.