Oт началото на века средната температура в единадесет български града се е покачила с над един градус в сравнение със средната температура през целия ХХ век. Става дума за Видин, Плевен, Русе, Шумен, Варна, Стара Загора, Сливен, Бургас, Враца, Хасково, Пловдив и София.

Изследването анализира и историческите метеорологични записи за 15 български града - Видин, Плевен, Русе, Шумен, Варна, Стара Загора, Сливен, Бургас, Враца, Хасково, Пловдив, София, Пазарджик и Благоевград. При първите 11 града затоплянето от началото на века е с над 1 градус. Средно за Европа затоплянето е 1.2 градуса.

Фактът, че градове от Северна България са най-засегнати от покачването на температурите, има своето обяснение. Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика" от WWF, коментира: "България попада основно в умерено-континенталния пояс. Релефът е разнообразен, но е основно планински или полупланински. В планинските и полупланинските райони, заради зеленината и екосистемите, ефектът от затоплянето не се усеща толкова много. В равнинните площи и Северна България, където надморската височина е ниска, е точно обратното", коментира Георги Стефанов.

Експертът обяснява, че този релеф в комбинацията с липсата на гори и на достатъчно влажни зони провокира по-големи темперaтурни екстремуми. Ефектът от тези фактори е много по-видим в още по-сухи зони, като например в Североизточна България.

Във Видин дните, в които средната температура е над 22 градуса, са се увеличили близо двойно (от 5.9 през 20 век на 11.1 от началото на века). Ако тези дни са съвпаднали с датите на матурата, то това може да е поставило учениците от Видин в неравностойно положение в сравнение с връстниците им от други градове в страната.

Георги Стефанов от WWF дава още един пример за ефекта от покачването на температурите - изместването на сезона за производство на земеделска продукция: "Вижда се от момента на засяването до прибирането на реколтата. Гроздето вече се бере през август, а не през септември. Лятото вече не се жъне юли, края на юни, а се започва още от края на май."


Източник:capital.bg