През първите дни от фестивала полетите се осъществяват в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден- 22 септември, ще се лети в района на Видин.

Това е уникално събитие, което организираме за първи път, и в него участват 11 балона, които ще летят в рамките на пет дни. В последните две години все по-голяма популярност започна да набира летенето с балон над скалите в Белоградчик, което се оказва едно уникално преживяване, да видиш този природен феномен от високо е незабравимо, несравнимо като усещане, допълни Стефанов. Свободният полет с балон по време на фестивала трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите се осъществяват от местността "Панаирището" по предварителен график, уточняват организаторите.

Полетът с балон, различно на общоприетите схващания, не е екстремно преживяване, а е една приятна въздушна разходка. При полета балонът се движи плавно, носен от вятъра, със скорост 20 километра в час.

През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета, уточняват организаторите.

Източник: monitor.bg