Програмата на конференцията предвижда пет сесии - "База данни и астроинформатика“, "Слънце и слънчева система“, "Звезди и звездна еволюция", "Галактики и космология" и постерна сесия. Тази година са поканени и научни работници от Русия и Украйна.

Проф. Милан Димитриевич от Сърбия разказа за поставеното начало на Балканското научно сътрудничество в областта на астрономията, когато той и неговият колега доц. Милчо Цветков стават инициатори за провеждането на Първата българо-сръбска конференция през 1998 г. От този момент двете страни поддържат постоянен контакт, а на всеки две години провеждат конференции по тази толкова древна и фундаментална наука, каквато е астрономията, според професор Семов.

На форума присъства Борис Николов - кмет на община Белоградчик, който отбелязва, че е горд с обсерваторията в Белоградчик, която е построена с много труд, усилия и патриотизъм още в далечната 1961 г. и е една от забележителностите на града. Също през годините тук са регистрирани редица научни открития, добили популярност в науката. Той пожела успешна и ползотворна работа на творците в науката и анонсира природните забележителности в общината, като горещо им препоръча да ги посетят.