По инициатива на община Борован, доброволци от БМЧК – Борован и ученици от всички училища на територията на общината в рамките на 30 минути беше спряно движението по главеният път в село Борован, където доброволци запознаха всички шофьори с инициативата и раздадоха брошури и флаери с информация за проекта и неговото послание:

„Всеки ден някъде около нас някой губи своя живот заради пътен инцидент или невнимание на пътното платно. Хиляди хора по света "изгасват" все още млади, по - средата на житейския си път заради невнимание , било то докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Ето защо за 4-та поредна година на територията на цяла Европа, включително и България, се провежда мащабна операция, позната още като Европейски ден без загинали на пътя. Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляването на рисковите ситуации на пътя.
Мотото, избрано от организаторите тази година, е: "Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!" Защото "любовта" и "безопасността" не са просто думи. Поотделно всяка от тях носи със себе си огромно значение, а взети заедно могат да преобръщат Вселени. Но за да е факт всичко това, се нуждаят от отговорни, млади граждани, които да носят промяната в себе си. Бъдете тази промяна, за един по-добър и безопасен свят на пътното платно. Нека пазим хората, които обичаме, защото те имат нужда от нас!