Самодейно фолклорни състави от читалищата в региона ще представят богата програма. Духов оркестър "Огоста” ще весели гостите на събора, а те ще могат да се хванат на хорото заедно с танцьорите от състав "Калушари”.

Ще се проведе конкурс с награди за Гергьовски обреден хляб. Майстори ще сготвят балканска кавърма на мегдана в огромен тиган, който е собственост на селото и в него ще къкрят изключително местни продукти. От вкусната гозба ще има за всички гости на събора.

В двора на занаятите над 20 занаятчии ще покажат своята продукция. Всеки, който желае, ще може да се опита да измайстори нещо на грънчарско колело, следвайки напътствията на майстор Куман Жеков. Ще бъдат обособени кътове за игра на малчуганите.

Партньори на организаторите от селото са екипът на Етнографско-възрожденският комплекс във Враца. Те ще отворят етнографско ателие, в което децата ще могат да си направят дървени лъжици и кукли и ще чуят интересна информация за шевиците в народните носии.

Атракционно влакче ще пътува специално за събора. То ще тръгне от площад "Христо Ботев” във Враца в 9:00 часа в събота.

Според кмета на селото Тихомир Тошев, традициите са това, което ни прави народ и доказателство са многото спонсори, които милеят за опазване на българската традиция и без които съборът няма да е така пъстър, весел и вкусен.