От Инициативния комитет на протестиращите настояха временното съоръжение да бъде премахнато едва когато бъдат завършени ремонтът на пътя Червен бряг - Чомаковци и постоянният мост.

"Искаме АПИ да даде на Община Червен бряг пълномощно, за да може Общината да извади регистрационни номера за крана, който беше получен от АПИ, който кран е необходим за поддръжка на моста. Ако не ни чуят, продължаваме борбата", категорични са хората.

"През временния железен мост, който е построен над Искъра, на денонощие минават средно около 1000 автомобила. В случай, че този мост бъде демонтиран, целият този поток ще се насочи по обходен маршрут, който е тесен и в изключително лошо състояние. Това неизбежно ще доведе до задръствания и до много ПТП-та", прогнозират от Инициативния комитет.

АПИ обосновава решението си за демонтиране на временни мост с факта, че мостът при Горник вече функционира. Той обаче е за товарни автомобили до 5 тона и е в еднопосочно движение. "Подходът към моста при Горник откъм Червен бряг е разкопан от няколко месеца от същата фирма, която прави ремонта на пътя Червен бряг - Чомаковци. Там движението също е затруднено и също ще предизвика тапи, трошене на автомобили и ПТП-та", убедени са местните.

От Инициативния комитет уверяват, че както те, така и Общината имат готовност за реакция в случай на повишаване на нивото на река Искър.

На 24 октомври беше обявено бедствено положение в Червен бряг заради аварирал мост при село Горник, който свързва околните населени места с града.

След това жителите излязоха на протест, след като писмата им до всички възможни институции не получаваха отговор.

Над 2 хиляди души с подписка поискаха да имат поне временен мост над река Искър.

На 27 ноември по повод постъпили сигнали в президентството, Румен Радев разговаря по телефона с военния министър Красимир Каракачанов за бързото възстановяване на транспортните връзки между Червен бряг и Чомаковци.

Временният мост беше пуснат за движение в началото на януари тази година, като се предвиждаше по него да се пропускат само превозни средства до 20 тона.