Градоначалникът ще поиска връщането на ръкописа от светия отец по време на посещението му на 5 и 6 май у нас. Пламен Петков ще присъства на службата, която ще бъде отслужена в град Раковски.

Ръкописът на историята на България, написана от родения в Чипровци Петър Богдан, католически арихепископ, бе открита през 2017 година в университетската библиотека на град Модена, Италия от проф. Лилия Илиева. Ровейки се из архивите й, тя попадна на ценния оригинал.

За съществуването на историята, написана век преди тази на Паисий, се знае отдавна. Покойният проф. Божидар Димитров беше открил началото и част от текста в архивите на Ватикана. През 2017 беше намерен целият текст. Той е от 200 страници и има 70 глави за различни исторически събития. Авторът е озаглавил историята си „За древността на бащината земя и за българските дела”. Написана е на латински език.

Историята вече е преведена на български език. Досега печатно издание след написването и не е открито. Има сведения, че е издадена през 1674 година, но нито една книга не е намерена. Оригиналът е предаден на библиотеката в Модена през 19 век от колекционер на книги.


Източник: kmeta.bg