В двора на храма, където се проведе литургията, при спазване на всички противоепидемични мерки, се събраха неколцина миряни, които, въпреки хладното време, бяха дошли да запалят свещ и да се помолят за здраве.

„Нека да се помолим на този светъл ден свети Николай да бъде наш небесен покровител, защитник и пазител от злото в този свят и най-вече от болести“, заяви отец Пламен Кръстев, който благослови присъстващите и пожела здраве и благополучие.

По традиция, на този ден, кметът на селото - Светлана Алексиева, приготвя рибен курбан, който бе раздаден в купи за еднократна употреба. Светлана Алексиева разкри каква е тайната на рибния курбан: „Тайната е в това, че Бог би трябвало да благослови всички, които похапват, тъй като рибата е символ на християнството и ние знаем, че Иисус Христос с две риби и 5 хляба е успял да нахрани цяло множество. Сам Бог е благословил рибата, което означава, че тя е най-чистото ястие, което един мирянин може да получи по време на Коледните пости“. Тя подчерта, че курбанът е дарение от благочестив българин.

Кметът на селото поясни, че когато е встъпила в длъжност и поела ангажимент към църквата, училището, детската градина и кметството, налични пари не е имало, а в момента има близо 1800 лева, които са от рента и дарения. Алексиева добави, че църквата е получила и едно анонимно дарение.

„Надявам се, че с общи усилия ще направим ремонта на църквата, така че за свети Николай Летни, който е на 22 май, тя да бъде с ново лице и ние да бъдем по-щастливи. Бог да благослови селото ни, както и нашите гости и хората, които преминават, защото ние сме на кръстопът“, заяви кметът на Горна Кремена.

Припомняме, че храмът в селото е построен през 1825 година. Въпреки направения частичен ремонт на църквата през 2001 г., тя не е в добро състояние. Поради това, преди няколко месеца кметът призова за дарение на средства или материали за наложителния ремонт.

Храмът „Свети Николай“ има ново църковно настоятелство след проведени избори, провели се на 22 ноември. Председател е отец Пламен Кръстев, касиер е кметът Светлана Алексиева, а останалите двама членове са Виолета Мишовска и Цеко Златев.

В състава на проверителната комисия влизат Пенка – председател, както и Антоанета и Елка.

Имениците, които празнуват на Никулден в Горна Кремена са около 30 души. Кметът на селото пожела здраве, щастие, късмет и любов.