Китното балканско село, известно с най-многото възстановени оброци в региона – 17, показа, че традициите и вярата са неразделна част от живота на балканджиите, че помнят и пазят наследеното от предците им. Сред най-ревностните пазители на българското бе и кметът – Иво Костов, пръв вдигна наздравица с пъстрата бъклица за добре дошли и за Свети Трифон. Той пожела здраве и благоденствие на всички, да им е сладко виното и весело на душите.

В този дух самодейците при НЧ “Никола Вапцаров-1919“ пресъздадоха автентични обичаи, свързани с празника, както и ритуалното зарязване на лозето.

Първи със своите песни огласиха Ржана планина сладкогласните певици от местната Фолклорна група „Тинтява” и дадоха тон на веселбата. Скъпи гости на общоселския празник бяха Средношколският танцов състав при местното читалище и на Фолклорен танцов клуб „Хорце, винце и още нещо“ от гр. Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, които вдигнаха на крак мало и голямо с вихрените си изпълнения.

Площадът оживя като едно голямо и пъстро хоро под галещите топли лъчи на февруарското слънце.

Празникът се пренесе в салона на кметството, където песните и танците продължиха до ранни зори, а виното се лееше като буен планински поток. Гост на балканджиите бе и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов.


Снимки: Борис Кръстев