Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9:00 часа, в Националния оперативен център на Главна дирекция "ПБЗН" - МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

В рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“, със заповед на областния управител е въведен План за защита при бедствия в частта „Действия при ядрена и радиационна авария“. Разпоредено е на всички регионални структури на изпълнителната власт и на общинските щабове прилагането на неотложни защитни мерки и готовност за прилагането на евакуационни дейности на населението.

Пълномащабното учение се провежда в рамките на два дни, като вчера бе щабната му част, а днес ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на Посолството на Япония у нас.