За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години от община Козлодуй с интереси в науката, технологиите и владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски.

Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми:

Тема 1: Създадено за Космоса - използвано на Земята.
Тема 2: Космическите пионери.
Тема 3: Спорт в Космоса.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок. Двамата стипендианти ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят.
Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България - spacecamp.cct.bg или директно през този линк.
За допълнителни въпроси могат да пишат на spacecamp@cct.bg или да се свържат с организаторите на телефон 0882/ 506 425.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция.

Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Център за творческо обучение провежда редица дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетенции, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и отглеждане на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот. Освен това Центърът работи активно и върху въвеждането на цялостен подход в общото образование, който разглежда физическите, умствените и социалните аспекти на цялостната личност на ученика.