Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад на заболеваемостта от туберкулоза в областта. За последните 10 години болните са намалели два пъти. Те продължават да намаляват постепенно всяка година, благодарение на навременното им обхващане и качественото и пълно лечение, което получават.

За деветмесечието на 2017 г. новите пациенти са едва 16, което представлява дял от 11,44 на 100 хиляди души население. Очертава се да приключим годината с дял на болните за първи път под средния за страната, който е около 21 на 100 хиляди души.

До 2030 г. туберкулозата в България трябва да е ликвидирана, предвижда 10-годишната програма за България на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН, която приключва в края на 2018 г. До тогава по програмата има осигурени средства с лимит до 45 лева на пациент за ден. Реално дневната издръжка на един туберкулозно болен е 60 лева. Разликата се доплаща със средства на МБАЛ-Монтана, за което д-р Петров изказа специална благодарност на изп. директор д-р Тони Тодоров.

Медикът с близо 50 години лекарски стаж. Д-р Петров подчерта, че ако не е помощта от областната болница, тубдиспансерът няма да се справи и посочи, че във Варна и Велико Търново диспансерите вече са фалирали, поради това, че нямат подкрепа.