Председател на Сдружение „ Център за евроатлантическа интеграция“ Иво Цанев представи проекта и поясни,че е насочен главно за преодоляване на последиците от COVID - кризата в системата на образованието и ще се реализира в продължение на една година. За целта ще бъде направено анкетно проучване сред различни целеви групи,ще бъде изготвен анализ и издаден Наръчник с конкретни препоръки за всяко населено място, в случая в Мездра.

Целите на проекта са осъществяване на партньорско управление с гражданите и бизнеса, като заинтересованите страни разработват съвместни политики за намаляване на негативното въздействие и образователните дефицити в системата на образованието, натрупани по време на дистанционното обучение в резултат от COVID – кризата. Той посочи всички всеизвестни факти относно материалната база в училищата, финансовите параметри, осигуряващи образователно-възпитателния процес, демографските проблеми, които оказват влияние върху самата образователна система.

Във връзка с това вече има експерти, които търсят варианти за обобщаване на европейската практика в образователните политики за решаването конкретните теми в малките населени места, подчерта Цанев.

За реализирането на проекта са предвидени няколко основополагащи механизми, включващи гражданско участие за проучване на нормативните изисквания и стратегически документи за подобряване на предучилищното и училищното образование у нас, проучване на добри практики и иновативни решения, анкетно проучване сред заинтересованите страни.

На срещата присъстваха зам.-кметът Нели Минева, директори на училища и детски градини, представители на общинската администрация и ученици.