Във връзка с въведените противоепидемични мерки, общественото обсъждане ще се осъществи чрез предоставяне на писмени мнения и становища на официалната електронна поща на Община Мездра: mezdra@mail.bg в срок до 05.03.2021 г.

Проектното предложение предвижда реконструкция на покрит пазар и благоустрояване на околно пространство в гр. Мездра. Общата реконструирана площ на пазара е 820 кв. м.

Подготвителният етап на проекта включва изготвяне и съгласуване на инвестиционен проект, като за обекта е издадено разрешение за строеж. Инвестиционното намерение е съгласувано с РИОСВ - Враца.

Проектът е насочена към подобряване и реновиране на техническата инфраструктура и жизнената среда и конкретно - обновяване на общинския пазар - подобряване на условията за производителите, търговците и купувачите, които предлагат и търсят стоки на общинския пазар и интегриране на групите в неравностойно положение, посредством създаване на достъпна архитектурна среда до общинския пазар, както и да допълни средата с място за общуване и детски игри и да осигури достъпност за хора с увреждания.

Проектът ще бъде изпълнен за две години, като индикативната дата за стартиране на дейностите по проекта е м. април 2021 г.

Кредитът ще се усвоява за период от две години, съобразно етапите на изпълнение на отделните видове дейности. След приключването на проекта ще започне погасяването на кредита.

Община Мездра ще кандидатства пред Фонд ФЛАГ за кредит в размер на 1 807 208 лв., за финансиране на основните дейности по проекта. Дългът е дългосрочен, със срок за погасява до 180 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

Погасяването на главницата е от собствени бюджетни средства, при фиксиран максимален лихвен процент до 3%, от други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски - съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ.

Кредитът ще се обезпечава чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Мездра, както и трансфери за местни дейности, включително обща изравнителна субсидия и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.