Началото беше поставено с открита тренировка по китайското бойно изкуство тай дзи цюан с инструктура Тодор Луканов. Брейк и хип-хоп танците с формация DANCE MACHINE протекоха под ръководството на Марян Петков. Да научат нови фолклорни хора се включиха дори майки с деца на ръце, насърчени от игрохорците от школа по народни танци „Ситница” и хореографът им Христо Иванов. Те се присъединиха към инициативата на Младежкия дом, защото идеята им допадна.

С голям интерес децата наблюдаваха и как могат да окажат първа долекарска помощ. Листовки с информация бяха раздени на зрители и участници от ентусиазираните доброволци на Българския младежки червен кръст. Викторина и крос-обиколка на езерото зарадва с награди победителите на финала на събитието. Най-активните и най-бързите, които се включиха в няколко дейности - Бенедета ди Дженаро, Даниел Димитров, Деян Симеонов, Борис Тончев и Петър Вълков, заслужено получиха подаръци.

За пръв път Общински младежки дом организира изява по повод 12 август, който у нас се чества от 2007-а. В предходните години събитията, посветени на Международния ден на младите хора, бяха инициирани по проекта на Младежкия информационно-консултантски център в Монтана. В бъдеще 12 август ще е част от календара на Младежкия дом и ще включва различни събития.