В срещата се включиха и от Съюз на свободните демократи /ССД/, Движение „Обединени земеделци и демократи”, Партия на българските жени.

Поканени на първите консултации бяха още Демократическа партия /ДП/ и Единна народна партия /ЕНП/, които изразиха принципно съгласие за участие, но поради лични причини общинските им лидери не успяха да се включат в срещата.

Първото решение на новосъздаденото обединение в Монтана е в реформаторската общност да бъдат поканени всички партии от дясно-център, НПО, активни в позициите си граждани, които искат да работят заедно за постигане на поставените цели на РОД за развитие на община Монтана.

Общото, което служи като спойка за максимално широко обединение на демократичната общност в община Монтана, е успешното управление на кмета Златко Живков, на когото хората гласуват доверие от 1999 г. насам, и той ръководи общината вече пети мандат. Тази пълна подкрепа ще продължи и на предстоящите местни избори.

Златко Живков е най-успешният и най-дълго управлявал „десен” кмет. Той е един от петимата, които и на последните местни избори застанаха начело на областни центрове. За сравнение, БСП няма нито един кмет на областен град след изборите през 2015 г.

„В Монтана подобно на РОД обединение имаме през всичките тия години, когато е избиран кметът Живков и най-голямата ни съветническа група в ОбС-Монтана, както и аз като народен представител”, каза доц. Борислав Великов, председател на 39-то Народно събрание /2005г./, три мандата народен представител на Монтана от РБ, който е председател на партия БНД.

РОД е платформа за обединение на всички демократични хора по места. Монтана е доказателството, че именно през широки обединения на реформаторската общност минава победата на избори, когато работим заедно и гледаме това, което ни свързва, а не търсим малките различия, които ни правят самостоятелни политически субекти, но не бива да ни разделят,каза доц. Великов.

РОД – Монтана излезе с обща политическа декларация, в която е заявена категорична подкрепа да продължи доброто управление на кмета Златко Живков в община Монтана. Отправени са настойчиви искания към управляващите от ГЕРБ в републиканския бюджет за следващата година и във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС да се обърне повече внимание на Северозападна България чрез целенасочена политика за съживяването му и преодоляване на различията между регионите, да не делят общините на „наши” и „ваши”. В частност за община Монтана се настоява за целева помощ за създаване на държавен професионален колеж, за подобряване на пътната инфраструктура и специално на участъка Боровци - Монтана, както и за изграждането на модерна спортна зала.

Декларацията е подписана от представителите на 8-те партии, сложили началото на РОД-Монтана. Тя е отворена и към нея могат да се присъединяват всички изповядващи демократичните принципи и ценности, които осъзнават своята отговорност пред обществото и за развитието на общината и искат чрез силно гражданско участие във вземането на решения да работят в полза на хората.