15 са училищата в област Монтана, които дават професии на своите възпитаници. 11 са професионалните гимназии, 3 училища имат професионални паралелки, за първи път това лято прием по професия ще направи и обединеното училище в с. Долни Цибър.

„Няма лоши училища, всички са добри стига да знаем за какво сме там, да полагаме усилията и да го правим със сърце.”, казва Тихомир, абитуриент от ПГСАГ в Монтана. Тихомир завършва „Компютърни технологии” и показва малки пластики, изработени в часовете по скулптура. Много е доволен от наученото в тях, сега иска да продължи образованието си във Военноморското училище във Варна.

В другия край на градината са зрелостниците от ПГСС „Дунавска земя” в с. Ковачица. Училището в едно от най-богатите села в Златията е открито през 1928 г. 130 деца и младежи учат сега в него, тази година имат 30 абитуриенти.

Предлагат да опитаме масло, мед, мляко – от училищната ферма. И да се порадваме на два снежно били калифорнийски зайци, няколко пъстри „джинки” и две охранени патици. „Не съжалявам, че уча в Комощица, на село съм свободна, мога да бъда себе си, в града съм като в кибритена кутийка”, казва едно от момичетата. И те ще продължат образованието си, сигурни, че са подготвени като във всяко градско училище. Диана ще кандидатства в академията на МВР в Симеоново, има желаещи и за аграрния университет в Пловдив и за Икономическите университети в столицата и Свищов.

Източник: novinitem.com