След приветственото слово на кмета на Община Монтана Златко Живков, Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, ще отслужи благодарствен молебен и панихида за хилядите знайни и незнайни войни, за борците за национална свобода и духовна независимост, положили костите си пред олтара на свободата.

Тържествената церемония ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Празникът ще продължи с концерт-спектакъла "Възрождение". Той ще започне в 11:00 ч. в Общински младежки дом. Авторският проект на трио „Тенорите” и Симфониета Враца обединява емблематични български песни от различни жанрове. С поетични и публицистични откъси преходите между тях ще направи актьорът Емил Пеняшки. Театрално-музикалният спектакъл за Родината и историята, за живота и любовта ще бъде дирижиран от маестро Христо Павлов.

Регионална библиотека „Гео Милев“ предвижда по повод Националния празник събития, насочени към най-малките читатели. От 27 февруари до 2 март в Детския отдел ще се представя мултимедийната презентация „Свещена дата 3 март” за ученици от 1-ви до 4-ти клас.
На 2 март в читалнята ще бъде подредена изложба на документална и художествена литература, исторически и географски карти и картини под надслов „Поклон освободители“.