Герасимова разясни, че кампанията цели да повиши осведомеността и чувствителността на обществото на уязвимите групи по отношение на механизмите за въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

На местно ниво ще се проведе онлайн семинар със секретарите на общинските комисии. Основен акцент на семинара ще бъде трафикът на хора с цел трудова експлоатация. Лектор ще бъде Антоанета Василева, която беше и първият секретар на Националната комисия и първият български представител, избран за Съвета на ГРЕТА - експерти в борбата с трафика на хора, които следят за прилагането на конвенцията на Съвета на Европа.

От комисията за борба с трафика на хора призовават да бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България. Информирайте се обстойно за всяка една стъпка преди да вземете окончателно решение за отпътуване в чужбина. Много често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове, но при трафика на хора, предварителните обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията – дори да нямате документи. Вие вероятно сте жертва на сериозно престъпление и ще ви окажат помощ.