Директорите на детските заведения lв Монтана получиха детектори за проучване обемната активност на радон в помещенията. Детекторите ще действат до 20 април, след това ще бъдат изпратени в МЗ.

Нормата за активност на радон в помещения е до 300 Bq/куб. м. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма отколкото на открито. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. В приземните и по-ниските етажи радонът е с по-голяма концентрация. Образува се при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето преминава във въздуха.. Радиоактивните му частици се отлагат по прашинките във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове.

Вдишването му е един от рисковите фактори за злокачествени заболявания на белите дробове. Добро проветряване на помещенията е най-простият и ефикасен начин за намаляване концентрацията на радон, напомнят експертите.

При изградени вече сгради концентрацията на радон може да се намали с противорадоново покритие на пода или с монтирането на т. н. противорадонова шахта в основата на сградите.