За MediaNews колекционерът разказа, че е започнал почти случайно да събира колекцията си. Преди години попаднал на една рядкост, марка от 1926 г. от първата серия марки за Ботев. Марката била с различен цвят от останалите, червен, а всички други били сини. Известни филателисти повели спор дали тя е фалшива, но се доказало, че марката е с лика на Ботев е уникална. Така Георги Мъндев започнал да събира всичко, свързано с Ботев.

"Попаднах на изключителни материали. Запалих се да ги събирам, да ги съхранявам, защото виждах, че много от тях се разпиляват и се унищожават, разказа колекционерът. Тук съм показал една литография, която е на Георги Данчов-Зографина, направена, когато Захари Стоянов обявява конкурс за портрет на Ботев. Тогава се явяват трима художници. Одобрен е един и той прави портрета, които е в първия том на Захари Стоянов, отпечатан в Лайпциг. Другият портрет е на Георги Данчов-Зографина. Съвсем случайно го взех от една количка, която ромите щяха да изхвърлят на боклука. Спасих тази ценна литография, представете си, за два лева ми я дадоха"

"Притежавам всички книги, които са издадени за Ботев. Имам оригинала на превода на Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев, „История на България” от Юли Венелин. Мой приятел Боби, при всяко идване у дома ми носеше пощенски картички с образа на Ботев от 1946-48 г. Сред тях имаше картички с образа на Ботев, изпращани от лагера в Белене от бащата му, бивш военен. На гърба на картичките пише как на задържаните се полага един чифт панталони, четвърт хляб за ден… Всички обаче завършват с "Боби да учи”.

Събрах колекцията си със стръв, с желание да запазя посланията, които носят документите, книгите, снимките за Ботев. Съвсем наскоро попаднах на една снимка от на Рафаил Атанасов в един стар албум, който също купих от роми за 30 лв. Проф. Жечев потвърди, че досега не е намирана оригинална снимка на Рафаил Атанасов, които е бил председател на Галацския революционен комитет, сподвижник на Ботев, на Левски, изключителна личност.

В моята колекция може да видите снимки и материали, пресъздаващи историята на кораба "Радецки". Притежавам десетки документи от Враца от 1964 до 1966 г. във връзка с кораба. Имам оригиналната спестовна книжка, в която се събирани пари, дадени за кораба от родителите на 1 200 000 деца. В колекцията ми има ценни снимки, между които и на братя Черневи от Враца".

"Изключително съм радостен, че врачани и гостите на града ще могат да видят моята колекция. С удоволствие приех поканата на Музея и Общината във Враца и съм горд, че участвам в празничната програма, посветена на Ботев, чиято Голгота е апотеоз на един недостижим живот, зареден със свята кауза", допълни Георги Мъндев и обеща след време да гостува във Враца с още по богата колекция.