© Община Кула

Според традицията, рано на този ден, преди изгрев слънце кулските жени приготвят обредни хлебчета с форма на конче – "кончета". Те се раздават на всички участници в кушията, като стопаните начупват хлебчетата и дават от тях и на конете. Раздават се и варени царевични зърна.

Безспорно най-интересният и атрактивен обичай на Тодоровден е кушията. В него взима участие цялото население. Мъжете почистват и накичват конете и ги извеждат на мястото, където ще се проведе кушията. Характерно за Кула е, че в състезанието участват не само коне, а и магарета.

Тази година конските надбягвания в Кула ще се проведат на 7 март от 10 часа, при хубаво време в местността "Марковище", а при дъждовно кушията ще бъде отложена за следващата събота.

Очаква се в надбягванията да се включат участници не само от Кула, но и от съседните села Големаново и Старопатица, където този празник и кушиите са много тачени.

Състезанието се провежда в три категории: коне, каруци и магарета. Наградният фонд е осигурен от Община Кула и Читалище "Просвета" – гр. Кула, ще се раздават парични награди във всички категории.

Наградите на отличилите се състезатели ще връчи кмета на Община Кула на градския площад в 12.30 часа.

Тодоровденските кушии са любим празник за кулчани, целият град се събира на тях. Те са повод да припомним и почетем прастари традиции, които още крепят кулския род. Затова се надяваме на хубаво време, което ще позволи да се разгърне цялото очарование на този толкова хубав обичай.