Продължават да се обслужват линиите от общинската транспортна схема Мездра-Враца, Мездра-Боденец-Крапец-Върбешница, Мездра-Моравица-Руска Бела, Мездра-Брусен-Царевец-Старо село.

При случайните превози и туристическите пътувания, нещата стоят по друг начин, каза собственикът на фирмата Цветан Тодоров.

Тодоров, заяви за „MediaNews”, че в автобусите, пътуващи до областните градове на всеки пътник се измерва температурата с дигитален термометър, прави се проверка на документите, удостоверяващи причината за пътуването и едва тогава се издава билет на клиента.

"Предоставена информация на регионалната здравна инспекция как се дезинфекцират превозните средства, а във всеки автобус има информационно табло с инструкции, свързани с дезинфекцията. „Нашите автобуси са едни от първите регистрирани в здравната инспекция като обект за обществено ползване”, допълни още Тодоров.

„Кризата с коронавируса както в транспортния сектор, така и в много други, се отразява доста сериозно и много пагубно. Въпреки това се стараем да изпълняваме поетите договори, с които сме се ангажирали”, заяви Цветан Тодоров.

Предвид факта, че пътникопотокът във всички направления е силно намалял, на места даже до 100%, от транспортната фирма броят на курсовете между отделни населени места е редуциран. В направлението Мездра-Враца от 16 курса на ден, се изпълняват само 8, като в събота и неделя от 8 – само 3. По селата в почивните дни не се извършват превози, а през останалото време пътуват само сутрин и вечер.

Съобразено с всички промени в курсовете има изградени графици за дезинфекция.
Преди всяко излизане, автобусите се измиват по стандартния начин с вода и миещи препарати, след което се извършва двуразова дезинфекция. Единият път на пода и самите салони на автобусите, и вторият- дезинфекция на ръкохватките и седалките. Работи се с четири препарата, които се редуват. Нивото на дезинфекция е много високо, тъй като се осигурява транспорт за работниците в завода в Ботевград, където преди дни имаше напрежение от страна на работниците.

Относно спазването на разпоредбите за дистанция Тодоров поясни, че „Достатъчно сме информирани и запознати с наредбата на здравния министър. Конструктивно разстоянието между седалките е 82 см. Никъде нито във въпросната заповед на министъра, нито в другите нормативни актове не е регламентирано спазването на отстояние. Единствено трябва строго и засилено да извършваме дезинфекциите на превозните средства. Осигурили сме лични предпазни средства на нашите шофьори. Изпълняваме всички предписания на здравните инспекции. В закона за движение по пътищата има ограничение, което не ни позволява да возим повече пътници от регистрираните в талона на превозното средство. Това го спазваме изключително стриктно и не го нарушаваме”, заяви категорично собственикът на транспортната фирма.

В заключение Цветан Тодоров допълни „Аз мога като всички мои колеги да спра транспорта и да се прибера спокойно вкъщи. Но не това е начинът. Отговорно постъпваме към всичко свързано с обществения превоз. Ние правим повечето от нещата, които се изискват.”

От компанията призовават пътниците да бъдат спокойни. Въпреки че има линии с нулев пътникопоток, автобусите продължават да пътуват. Клиентите могат да разчитат на услугите на фирмата.