Гост на алековци бе баба Дафинка Тодорова от село Брусен, която разказа на бъдещите кулинари за местните традиционни храни, за вкусни, но позабравени гозби от градината баба и от щедрите дарове на природата, които в миналото са хранили и давали сили на бабите и дядовците им.

За срещата със сладкодумната баба Дафинка, учениците бяха измислили забавна тема за самото занимание - "Свежи пролетни ястия според традицията". Закъснялото издание на тази тема има своето обективно извинение, тъй като то бе предвидено за пролетта. Но поради пандемията от коронавируса, бе отложено в първия есенен месец. От отрупания с различни зеленини кухненски плот, момичетата и момчетата от клуба приготвиха вкусна зелена гозба, под вещото ръководство на баба Дафинка, която не само наглеждаше работата на своите помощници, но и им разказваше за свойствата и качествата на всяка зеленинка, която се поставя в гозбата.

Проектът “Заедно в делници и празници“ има за основен приоритет реализирането на форми на взаимодействие между учениците за утвърждаване на междукултурни ценности, за изграждане и възпитаване у тях на социокултурен модел на поведение, основан на модели за взаимен хуманизъм и толерантност. Проектът е с продължителност 8 месеца, а общият брой участниците в него - 80.

Дейностите, които се изпълняват по проекта, са с елементи на гражданско образование, формирайки чувство на идентичност, но и на национално самосъзнание и принадлежност към училищната общност.

За целта бяха сформирани клубове за запознаване със занаята кошничарство, приложно изкуство за изработване на накити, за фолклорни танци и група за възпроизвеждане и съхраняване на традициите, както и клуб за издирване, записване и приготвяне на традиционни ястия от региона.

Във вкусното заняти взеха участие ученици от 9-а, 10-а,б, 11 и 12 класове, с ръководители инж. Десислава Петкова и инж. Цветана Ценова.

На изпроводяк, баба Дафинка пожела на момичетата и момчетата по-често да питат бабите си за тайните на българските гозби и да ги записват, защото в тях се крие огромно богатство от вкусове и истинска наслада за езика и душата.