Зубмата е измислена преди 14 години в Колумбия от един скромен и никому неизвестен дотогава танцьор и хореограф на име Алебрто Перез, познат още като „Бето“. Самият той разказва, че съвсем случайно е „създал“ зумбата. На поредното занимание по аеробика, което водил, той осъзнал, че е забравил дисковете с музика под звуците, на които е трябвало да протече "тренировката“.

Нямал време да отиде да ги вземе и му се наложило да импровизира. Поразровил се и установил, че разполага с дискове със салса и меренге. За негова изненада импровизацията, която провел заедно с групата по аеробика, се приела много добре от тях и не след дълго той започнал да я практикува и с останалите класове, които ръководил.

Идеята му се оказва изключително успешна и бързо успяла да събере почитатели в родината му. Доказателство за това е и фактът, че световноизвестната певица Шакира, която също е колумбийка, го наема за хореограф на един от албумите й. Година по-късно той заминава за САЩ, където заедно с още двама хореографи усъвършенстват "програмата“ и патентоват марката "Zumba Fitness”. Зумбата включва в хореографията си различни движения от аеробиката и много танцувални стилове от южноамериканската култура - ча-ча, салса, меренге, регетон, фламенко и още много други.

Има няколко вида зумба. Най-натоварващата от тях е Zumba in the Circuit програма, която включва много интересни и иновативни денс-фитнес упражнения. Този тип тренировки е изключително подходящ за хората, които искат да се отърват от излишните килограми, тъй като по време на заниманието се изгарят супер много калории, в резултат на непрекъснатите динамични движения. Докато определението "най-лека“ може да се каже за Aqua Zumba, при нея упражненията се извършват във водата и се получава едно изключително весело и шумно забавление.