Стана ясно, че на 13 възлови места във Враца са монтирани 35 камери, които са преместваеми, могат да се въртят на 360 градуса. Софтуерът може да се надгражда и града освен, че ще се вижда от специалистите като на длан 24 часа в денонощието, ще могат да се установяват лица с маски, да се разпознават заподозрени и издирвани субекти, да се четат номера на МПС-та, да се записват участващи коли и водачите им в гонки. Чрез видеонаблюдението всеки нарушител със сигурност ще си получава „поздравителна картичка” с наказателно постановление.

Зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев акцентира, че реалните инвеститори на съоръжението са гражданите на Враца и те трябва да са сигурни, че със средствата от данъците им е закупено нещо необходимо и полезно за всички. Лентата на технологичния обект прерязаха заедно градоначалникът на Враца Калин Каменов, зам. главният секретар на МВР Георги Абаджиев и Главният директор „Продажби“ и член на Борда на БТК-ЕАД Мирослав Петров.

В помещението за оперативна работа със съоръжението представителите на медиите можаха да видят демонстрация на наблюдаващата града видеосистема в реално време. Чрез зумиране на изображението журналисти дори видяха своя позната на площад „Благоев” и зърнаха покупките й в полиетиленов плик, които носеше. Беше показан и запис на инцидент с блъснат пешеходец, който реално може да послужи и пред съда, за установяване на вината на водача.

Временно изпълняващият длъжността директор на ОД МВР – Враца, старши комисар Цветелин Стоянов уточни, че 14 служители на управлението са обучени за работа със системата. Само един от тях има достъп до информацията и има право да прави запис за архивиране към системата. Чрез видеонаблюдението в тестовия период са разкрити три противозаконни отнемания на МПС-та, три тежки произшествия на пътя, два случая с акцизни стоки и няколко нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата.Старши комисар Стоянов допълни, че в най-скоро време към системата ще бъдат монтирани още 10 видеокамери за наблюдение и така ще се покрият всички стратегически важни кръстовища и участъци от града.