В рамките на традиционните майски дни на културата в гр. Роман бе представено краеведското изследване на депутата Красимир Богданов ”Забравени герои”. Домакин на проявата бе градското читалище ”Христо Ботев”. Презентацията уважиха кметът на общината Валери Ролански и общински съветници, кметове на села, бивши и настоящи учители и директори на училища, историци, краеведи и общественици.

“Тази книга представлява сборник със статии, публикувани в регионалните медии през последните години. Тя няма претенции за оригиналност, изчерпателност и строга научност”, каза по време на презентацията народният представител от ВМРО. Авторът сподели, че я е написал, защото, носейки в сърцето си уроците на историята, е осъзнал мъдростта на думите на дядо Софроний: „И туч, и железо, и камень стопятся. Едно сал писано слово остает во век и веков”. Той поясни, че това краеведско изследване е плод на цитати от различни източници и документи, както и авторски търсения.

В сборника Богданов описва житейския път на Димитраки Хаджитошев, Никола Войводов, Давид Тодоров, Стефанаки Савов, проф. Андрей Николов и Димитър Йоцов. Наред с имената на личности, утвърдени в националната ни памет, депутатът разгръща и една поизбледняла страница от историята на нашия край, вписвайки там имената на незаслужено забравени герои. Припомня, че и те имат свой принос в националната ни история и тази на врачанския край. Обърнал е внимание и на по-малко познати имена като Иванаки Кюркче, опълченецът Кръстю Беляков, революционерите Александър Илиев и Костурската „Райна княгиня” Маслина Грънчарова, поручиците Ангел Янчев и Кръстьо Чернев.

„Книгата е насочена към тези, които принизяват ролята на Врачанско в освободителните борби, следосвобожденското развитие на България и нейните културни достижения”, каза още Богданов. И допълни, че чрез този сборник се търси историческата истина и реабилитация на един регион, който е люлка на древни култури.

Авторът обърна специално внимание на Гено Димитров, който е роден в романското село Струпец. Присъстващите с интерес изслушаха разказа, а депутатът от ВМРО не пропусна да подчертае за пореден път, че рано или късно Македония ще се завърне в Родината Майка - България.

В заключение дългогодишният преподавател по история, заяви: „Паметта на нашите предци ни задължава да помним делото им, да пазим имената им чисти и така да ги предадем на бъдещите поколения".

Книгата „Забравени герои” не се продава, тя ще стигне до читателите си чрез дарения.