Предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общински съвет - Роман Тихомир Вълчев - тази е основната точка в дневния ред на заседанието на местния парламент, което ще се проведе утре. Предложението е направено на основание чл. 9, ал. 1, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, който предвижда шефът на местния парламент да бъде освободен предсрочно поради трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца.

Искането ще бъде подложено на тайно гласуване и ще се смята за прието, ако е подкрепено от повече от половината от общия брой общински съветници. При предсрочно прекратяване на пълномощията на Вълчев, нов избор ще се проведе в 14-дневен срок от приемането на решението, като до избирането на нов председател Общинският съвет ще се председателства от член на Председателството.

Това е второто искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Тихомир Вълчев като председател на ОбС. Първото бе внесено от общинския съветник от АБВ Иван Алексиев на майската сесия на романския парламент. Тогава обаче присъстващите в залата 11 съветници решиха единодушно точката да не бъде включвана в дневния ред и така Вълчев запази ръководния си пост.

Сред останалите 12 точки в проекта за дневен ред на утрешната сесия са одобряване на обща численост и нова структура на Общинската администрация в Роман, предложение на кмета на общината Валери Ролански за изграждане на войнишки паметник в крайискърския град, актуализиране на годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост, както и актуални въпроси.

Заседанието на романския Общински съвет е на 12 юли от 13.30 часа.