Отбелязването на кръглата годишнина продължи с водосвет за здраве и благополучие, а след това бе осветена и новата камбана на църквата, закупена с дарения от жителите на селото.

В края на водосвета митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен и отправи архипастирски благослов за телесно и духовно здраве на миряните.

В деня на светеца покровител множество миряни се събраха под купола на храма. Част от празничната програма бяха и най-малките жители на селото, които поздравиха присъстващите с тематичен рецитал.

Храмът „Св. Йоан Кръстител“ в Брусен е изграден от местна фирма, с щедрото дарение на Лиляна Александрова Дорст и упълномощения от нея Веселин Цолов, по проект на арх. Иван Велев. Иконите са изографисани от художниците Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, с помощта на Димитър Генков от град Враца. Новоизградената църква е осветена от тогавашния Врачански митрополит Калиник. Първата черковна камбана дарява инж. Илия Цончев. Построен е по време на кметуването на Лило Каменов, който бе дошъл да уважи празника.

На присъстващите бе раздаден постен курбан за здраве и благоденствие.