© Община Мездра

Хората категорично искаха да отбележим Богоявление, каза кметът на селото Стоян Петров. „Донякъде ограничихме нещата, но отново имаше струпване, ако има глоба ще я заплатим. Важното е да сме живи и здрави“, заяви още Петров.

Честването на големия християнски празник премина на открито - пред оброчния кръст на Св. Богородица, където енорийският свещеник отец Антон Петков отслужи Велик Богоявленски водосвет и благослови миряните.

За „спасяването” на Богоявленския кръст се хвърлиха 13 мъже и младежи, родени в Зверино, облечени в традиционни народни носии. Сред смелчаците беше и кметът на селото Стоян Петров, който миналата година извади кръста от ледените води на реката.

Тази година „спасител“ на кръста стана 25-годишният Емил Якимов, който участва в ритуала за четвърти път. Заедно с него бе и синът му - 5-месечният Йордан. „Чувството е неописуемо - зарежда те със сила и енергия, сподели на излизане от реката Емил Якимов. Пожелавам на всеки българин да изпитата тази тръпка. Няма от какво да се страхуваме - това е нещо, с което можем само да се гордеем. Важното е да спазим традицията и да съхраним българския дух. Докато сме тук - няма какво да ни спре.“

Кулминацията на празника беше мъжкото ледено хоро, което се изви в река Златица за пета поредна година и на което се хванаха всички участници в ритуала.

Сред дошлите да почетат Кръщение Господне бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, много жители на крайискърското село, както и много именици.