По случай жизнерадостния празник самодейци от Народно читалище "Съзнание-1899" пресъздадоха народни обичаи, характерни за деня на Св. Трифон.

Както повелява традицията, най-възрастният Трифонец, в ролята на който се превъплъти домовладиката Николай Василев, пръв извърши ритуалното зарязване на лозята, придружено от благопожелания за добра реколта. Той отряза по три пръчки от три корена, след което поръси главините с пепел от коледния бъдник и ги поля с вино, за да дадат обилно грозде.

След него лозарските ножици, наричани от местните стопани "конде", хвана Велин Джиджев, съдружник във Винарна "Шато Типченица", която стопанисва 280 дка лозови масиви в землището на планинското селище, който единодушно беше определен за "Цар на лозята".

По-сетне зарязаха кметът на Типченица Георги Георгиев и стопанинът на лозето - 69-годишният Павлин Георгиев, който вече четири десетилетия отглежда само традиционни винени сортове - болгар, хамбургски мискет, памид и др.

За седма година се проведе и конкурс за най-добро домашно вино, в който се включиха 16 местни производители. При червените вина журито с председател инж. Надя Минева - представител на фирма "Скай клуб", отличи домашния еликсир на Сашо Николов, а при белите вина - това на известния у нас и по света мездренски търговец Иван Георгиев-Тениди.

По-сетне типчени спретнаха обща трапеза, на която вдигнаха несчетен брой наздравици и извиха кръшни хора, чиито стъпки трудно би хванал и сам Св. Трифон. Свиреха виртуозите от новаченската духова музика, а за хубавото настроение на празнуващите допринесе и Женският народен хор "Типченски майки" с ръководител Любомир Гешковски.