Тази година фестивалът „Празници на хляба“ се проведе за пръв път в манастира „Седемте престола“. Чест и удоволствие за екипа бе да има възможността да проведе празниците на такова свято място. Освен с невероятната си красота, Осеновлашкия манастир постави рекорд и за най - дълга софра на фестивала. Над 20 погачи, коя от коя по- апетитни и майсторски приготвени, затрудниха журито и направиха избора му на победител почти невъзможен.

Началото на празника поставиха младите момичета от фолклорна група „Славейче“ към читалището в село Осеновлаг. Тържествен водосвет за освещаване на хляба и здраве на всички извърши игумена на манастира - архимандрит Антим. Специални гости на фестивала бяха кметът на община Ступава от Република Словакия, Роман Марош и неговият екип.

Незабравими емоции и моменти оставиха у всички празниците в село Осеновлаг. 85-годишната баба Петра показа на жители и гости майсторлъка по замесване на тесто за обреден хляб, като всички желаещи имаха възможността да се докоснат до тестото. Освен големия победител, право да се явят на грандиозния финал получиха и класиралите се на 2-ро и 3-то място участници, като общият брой на финалистите възлиза на петима.

Надпреварата между майсторите на хляба от дефилето бе наблюдавана и оценявана от професионално жури в състав - шеф Андрей Стоилов, почетен председател на журито, Юлия Панджерова - жури в най- сладкото телевизионно кулинарно шоу „Bake off“ и кметът на община Ступава от Словакия, Роман Марош.

Класиралите се на първите места на финала днес в Своге, ще получат невероятни награди - два ваучера за седмична почивка в курортен комплекс „Елените“, ваучер за сладкарски мастър клас и ваучер за хлебарски мастър клас.