Очаква се имунизациите там да започнат към края на януари или началото на февруари. Има готовност да се започне ваксинирането на ползвателите на социалните услуги и помощния персонал в домовете за стари хора, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния брифинг на Националния оперативен щаб. Той посочи, че ще се започне от домовете без нито един заболял от коронавирус, защото с преболедувалите се изчаква.

Само 20 % обитателите на всички 82 дома за възрастни са изявили желание да бъдат ваксинирани.

Във втората фаза на ваксинация влизат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Общо подлежащи на ваксина са 112 080, става ясно от данните на здравното министерство. Освен 82 дома за стари хора там влизат 13 дома за пълнолетни лица с психични разстройства, 21 за пълнолетни лица с физически увреждания, става ясно още от данните на Агенцията за социално подпомагане.

Вече сме започнали да подаваме списъци с хората, дали съгласие, това са около 15 000 души и отделно около 11 000 души персонал. В момента, в който има достатъчно ваксини ще започне ваксинацията и при тях, но само след информирано съгласие. За хората с психични заболявания или с деменция ще се търси съгласието на техния настойник. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред „Монитор“. Тя обясни още, че социалните институции и РЗИ ще проследяват ваксинацията в домовете за стари хора. „Хората с психически и физически увреждания са във фокуса на нашето внимание, успяхме да ограничим разпространението на епидемията и към момента се справяме добре“, каза още министърът на труда и социалната политика.

В социалните домове, където няма медицински лица, ваксинирането ще се извършва от личните лекари и от медици от съответните общини, за трудно подвижните възрастни ще се използват мобилни екипи.

До края на тази седмица пък ще бъде пуснато и мобилното приложение, за да могат българските лекари да бъдат максимално информирани, то ще бъде със секция въпроси и отговори, стана ясно от брифинга на здравните власти.