За по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма. Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова призова за търпение, тъй като ситуацията е динамична, въпреки признанието, че изобщо не се знае дали ще има летен туристически сезон. Ваучери с двегодишен срок е един от вариантите, които се препоръчват от европейските директиви и регулации.

Той обясни, че след като клиент плати, туроператорът се разплаща с всички контрагенти по веригата. В момента огромна част от парите са в нашите контрагенти.

Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация, според Абузов, т.е. нямат налични парите, за да ги върнат на клиентите си.

Вариантът с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия, подчерта Абузов.

Според него клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че туристическият бранш няма да го има след коронавируса.

Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си, заяви още Емил Абузов.

Източник: news.bg