© novini.bg

Ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година. Ще има и засилен контрол по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата. Разбрахме се, че е необходимо да има текстове в закона, че кметът има възможност да участва в изпълнението на обекти на неговата територия. Това ще се гарантира с втори подпис при приемането на обектите от кметовете. Бяха ни предоставени много случаи, при които кметовете не изпълняват разпоредбите, заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Затова ще завишим санкциите в Закона, обяви Стоянова.

Не би могло да се изисква от изпълнителната власт да се намесва във вземането на решения какви политики да се изпълняват в местната власт. Изпълнителната власт може да се осъществява само с контрол. Кметовете на общините имат законови задължения, разписани в закона. Там, където не го изпълняват ще има завишени санкции, за да изпълняват закона такъв, какъвто е, подчерта шефката на бюджетната комисия в парламента.

Към момента няма да стачкуваме. Доволни сме – това, което искахме, го постигнахме, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Трябва да има едно размахване с пръст защото не можем да задължим кметовете да си вършат. Някои неща в закона трябва да се променят, защото в момента, ако кметът не си свърши работата, с нищо не можем да го задължим, посочи Стоянов.

Нямаме политически искания. До този момент в Сдружението не сме си позволили да попитаме кметовете кой от коя партия е, уточни той.