За участие в официалната проява са поканени едни от най-добрите изследователи на живота и делото на великия войвода, като проф. Пламен Митев, преподавател и декан на Исторически факултет към СУ „Климент Охридски” /2007-2015г./, проф. Валери Стефанов, преподавател и декан на Факултета по славянски Филологии към СУ „Климент Охридски” /1999- 2007г./ и проф.Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Кирил и Методий” и водещ на предаването „Час по България” по Телевизия ”Скат”.

Красимир Григоров
Красимир Григоров

Красимир Григоров, модератор на дискусията обясни, че целта на проявата е съвременен прочит на културно-историческото и литературно наследство на делото на Христо Ботев през призмата на днешния и утрешен ден.

Той каза за MediaNews:” Още веднъж ще прозвучат словата на някои от най- младите участници в конкурса „Живеем в Земята на Ботев”. Грижата и преклонението за нашите отечествени икони е морален дълг на всеки един от нас и ние трябва да го отстояваме във всеки един момент, независимо където и да се намираме. Изясняването на съвременната мяра за моралния подвиг, житейския пример и героичната социална практика са теми от обществена значимост.

Нашето познание за основополагащите, фундаментални исторически и интелектуални ценности е от изключително значение днес при изясняване на съвременната ни представа за съхраняване стародавното ни наследство. Не бива да забравяме, че легендарният войвода - Хр.Ботев е един от духовните отци на Нова България. Нормите на съвременна цивилизована Европа изискват непрекъснато припомняне, че националните духовни икони са дълг и отговорност”.

В дискусията ще бъдат засегнати проблемите със съвременните норми за свободата и човешкото достойнство, за националните символи, за независимостта и истината, за любовта към Родината, за посоката на развитие, за извървяните друми на геройството, за безразсъдството, демагогията и лицемерието, за гротеската на днешния ден, за апатията и отчаянието.

В крайна сметка гениалният поет - революционер Христо Ботйов го заслужава, защото той въплъщава в себе си безконечната способност на българското племе да се самопродължава и самовъзкресява едновременно!- заяви Григоров.