Най-бърз бе Явор Данаилов (Соло), който пристигна на крайната точка на маршрута, с. Дуранкулак, общ. Шабла, поставяйки рекорд за най-бързо изминаване на маршрута Дунав Ултра от 37 часа.

За първи път от създаването на веломаршрута, колоездач завърши предизвикателството в светлата част на деня. Пред кметството в с. Дуранкулак, той бе посрещнат и поздравен от два кмета - на с. Дурнакулак, Веселин Йорданов, и кмета на гр. Шабла, Мариян Жечев, а местни деца се събраха на площада, за да го поздравят.

Явор е адвокат на 27 год. от гр. Севлиево, който се готви за маршрута целенасочено от 2 месеца. Той сподели, че Дунав Ултра е съпоставим с подобни маршрути във Франция, които е минавал.

В следващите часове предизвикателството приключи също успешно за Антони Лозанов (Соло), Димитър Барфончовски/Любомир Райков (Екип 2-ма), Сорин Гажано/Михаил Борисоф (Екип 2-ма) и Кристин Здравкова/Веселка Кръстанова (Екип 2-ма).

Здравкова и Кръстанова станаха първите дами изминали маршрута в категория “до 48 часа”.

“Нямаше да успеем ако не беше подкрепата на организационния Дунав Ултра екип и помощта на колегите от румънския екип “Сорин Гажано/ Мигаил Борисоф”, за което искаме да им благодарим.” - бяха думите на колоездачките.

“Догодина ще направя маршрута за 3-ти път, но този път не за 40 часа, а за 5 дни.” - Сподели Антони Лозанов от София - който изминава за втора поред година маршрута Дунав Ултра.

“Мисля, че 5 дни е перфектният вариант, в който можеш да усетиш максимално добре маршрута. Така ще мога да спирам, да поговоря с местните, да се запозная с нови хора. Миналата година се запознах с жена в гр. Гулянци и след като финиширах, най-добрият ми спомен беше от нея.” сподели още Лозанов.

Днес е 3-ти ден на колоездачите, които започнаха изминаване на маршрута Дунав Ултра от гр. Видин. Част от тях се очаква да изминат маршрута за 5 дни и да пристигнат в Дуранкулак на 7-ми септември, а тези, които са решили да го завършат за до 7 или 10 дни, се очаква да пристигнат след 9-ти септември.

Всеки, преминал през 16-те контролни точки и местата с флагове на Дунав Ултра, ще получи сертификат “Дунав Ултра”.

Днес в гр. Две Могили готвят специална активност - истински двойник на войводата Филип Тотю ще посреща в автентичен костюм колоездачите в къщата-музей “Филип Тотю”. Там се намира и контролната точка с официален Дунав Ултра флаг.

Всички интересни активности по маршрута през следващите дни, можете да следите във страницата на Дунав Ултра във Фейсбук.

Официалният хаштаг на колоездачите в Инстаграм, където вече има стотици сторита, е #dunavultra.