Идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на „Евровело 6“, който е недостъпен за хората с двигателни увреждания. Също така ще се обърне внимание и на нуждата от специални велосипеди за хора в неравностойно положение.

Петър Нефтелимов, младежът който стартово се включва в инициативата, ще бъде първият герой, осъществил мечтата си да пътува с велосипед, въпреки трудностите. Той, както и Александър Хинков, са част от медийния партньор на инициативата Uspelite.bg.

Целта пред ентусиастите – Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена Деспинова – инициатори на кампанията, е набирането на средства за изработка на специализираното колело. То ще позволи на хора с двигателни увреждания да си подарят незабравими преживявания напълно безплатно, да се почувстват свободни и да усетят магията на байктуринга.

„ЕвроВело“ е мрежа от 16 трансгранични веломаршрута, свързващи и обединяващи целия европейски континент. Маршрутите могат да се използват както от туристи, така и от местните хора, които пътуват ежедневно. Въпреки многобройните усилия на Европейската федерация на велосипедистите (ECF) и на Европейската комисия – маршрутите „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“ са изключително слабо развити в българските си части.

Някои казват, че това е следствие от корупция, други твърдят, че е неадекватно управление. Ние казваме, че няма никакво значение – в случая това, което има значение, е, че българската икономика понася сериозни пропуснати ползи в тази насока, а именно – велотуристите харчат всяка година над 9 милиарда евро (над 2,9 милиарда пътувания с велосипед) по тези маршрути и нито стотинка не влиза в българската икономика.

Източник: uspelite.bg