„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това в случай, че в стаята има функционираща правилно вентилация”, добави Гломб.

Тя обясни и експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Специалистът каза, че пет до шест дни след разболяване с коронавирус, човек не е заразен. Ако карантинираният, не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен. За суперзаразителите доц. Гломб поясни, че имат голямо количество вирусни частици в своята носоглътка.

„Колкото повече е вирусът там, толкова повече е заразен дадения човек. Когато вирусът в носоглътката е много, по-бързо се развиват клиничните симптоми”, заяви ръководителят на отдел „Вирусология” към НЦЗПБ.

Относно ваксината на Pfizer, която показа ефективност от 90% в третата фаза от клиничните изпитвания, доц. Гломб заяви, че е изключително модерна.

„ЕС има договор с компанията тя да достигне до гражданите на Стария континент. Аз съм оптимист за ваксините - умерен. Винаги обаче ще остане някакъв процент хора, който няма да покаже имунен отговор”, коментира специалистът.