За всичко това ръководството на Община Видин разчита и благодари за подкрепата от страна на държавната власт, на Общинския съвет и на гражданското общество. За мен взаимното доверие е изключително важно условие, защото само обединените усилия водят до истински, трайни резултати“. Ценков припомни, че е изготвен планза финансова стабилизация на Общината за периода 2016 г. - 2019 г. Съобразно него се предоставя временен безлихвен заем в размер на 6 000 000 лв., с цел възстановяване на предоставения през 2015 г. заем от Министерство на финансите в размер на 2 000 000 лв. и разплащане на просрочени задължения за предоставени публични услуги в размер на 4 000 000 лв. На следващ етап планът за финансова стабилизация е актуализиран и представен отново за съгласуване, като на Общината се предоставя временен безлихвен заем в размер на 4 000 000 лв. По този начин в периода 2017 г. - 2018 г. местната институция ще отговаря на критериите, залегнали в чл.130а, ал.1 от Закона за публичните финанси: наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината да не надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината. Намалели са просрочените задължения, като стриктно се изпълнява заложения в бюджет 2017 г. план за тази цел. Съгласно изискванията му Общината трябва да разплати за 2017 г. 1 121 661 лв., а към 30 септември 2017 г. е разплатила 1 120 321 лв., или изпълнението е 99 %. Отчетените в края на месец септември 2017 година приходи от местни данъци, такса битови отпадъци, такса за предоставени административни услуги и глоби са общо 5 028 311 лв., което е с 251 950 лв. повече в сравнение със същия период на предходната година. Постигнат е ръст от 5%.

Европейските проекти продължават да са в центъра на вниманието. В процес на изпълнение са 69 проекта, 1 е приключил. Подписани са 5 договора за безвъзмездна финансова помощ (три - за изпълнението на проекти по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП БЪЛГАРИЯ - СЪРБИЯ по инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз и два - за изпълнението на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020).

Налице е стремеж към изграждане на по-добра жизнена среда. За текущ ремонт на улици в град Видин през 2017 г. са изразходвани 241 000 лв. Изградени са алеи в Нов гробищен парк на стойност 20 000 лв. за 2016 г. и 50 000 лв. за 2017 г. Направен е основен ремонт на сградата на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Градско ученическо общежитие, в размер на 200 000 лв. По програма "Местни инициативи", която се реализира за втора поредна година заради големия интерес са осъществени 52 проекта в гр. Видин и населените места на Общината на обща стойност 104 000 лв. Извършена е доставка и монтаж на съоръжения за 5 броя детски площадки на стойност 11 000 лв. за всяка, или общо 55 000 лв.

Община Видин е сключила три договора за предоставяне на техника по сметосъбиране и сметоизвозване, ежедневно почистване на населените места и снегопочистване на град Видин. По тях звено „Чистота” ползва услугите на 6 сметосъбиращи машини, два челни товарачи с отваряща се грайферна кофа, три самосвала, една миялна машина и един трактор с дробилна машина.

Разрешаването на социалните проблеми продължава да е приоритет в политиката на Община Видин. През 2017 г. на територията й функционират общо 22 заведения за социални услуги с делегирани държавни или общински дейности, за деца и възрастни в неравностойно положение.

Общината е бенефициент по проект „Грижа в семейна среда за лицата в неравностойно положение”, със срок на изпълнение 3.05.2016 г. - 3.02.2018 г. Към настоящия момент по него са назначени 43-ма лични асистенти, 49 социални асистенти и 20 домашни помощници, които обслужват 158 лица с увреждания; От 12.09.2016 г. до 31.12.2017 г. функционира социалната услуга „Топъл обяд”, по защитен проект пред Министерството на труда и социалната политика, като капацитетът е 148 лица.

Високи успехи се постигат в областта на образованието, културата, туризма, младежките дейности и спорта. Сред най-значимите от тях са: откриването на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ (като на 10 студенти Община Видин е заплатила семестриалните такси в размер на 4000); организиране на Първия летен оперен фестивал - „Крепост на вековете „Баба Вида“; Общината получава правото да управлява собствеността на крепостта „Баба Вида“, като с Фондация „Созопол“ е подписан Меморандум за сътрудничество и е приета като дарение от Фондацията проектната документация за реставриране, консервация и социализация на крепостта; Синагогата става собственост на Общината по силата на подписан договор за дарение с Организацията на евреите в България „Шалом“; открит е първият по рода си Епиграфски център - археологически музей в града,разположен в сграда - паметник на културата (бивш турски склад), в рамките на Програма „Наследство и съвременни изкуства“; отбелязва се 45-годишния юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, който заслужено получава националната награда за музикално и танцово изкуство „Кристална лира 2017” и много други.

Подобряват се административното обслужване, компетентността и условията за работа на служителите. Предоставена е възможност за заплащане на услугите чрез въвеждане на ПОС терминални устройства, разширен е обхвата на предоставяните услуги по електронен път. Община Видин е пилотна община, в която съвместно с ДА „Електронно управление“ стартира въвеждането на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Те ще бъдат достъпни и в населените места на територията наОбщината. Всички свободни работни места в администрацията се заемат с конкурси. Проведени са 19 конкурсаза държавни служители, 4 конкурса за служители по трудово правоотношение и 8 подбора, оповестени публично.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви пред медиите категоричната си позиция, че резултати в работата могат да бъдат постигнати само със съвместните усилия на местната и държавната власт, бизнеса и гражданското общество. Той призова за пореден път да се насърчават позитивните промени и хората заедно да съдействат за преодоляване на негативните внушения, че Видин и Видинският край са изостанали и нямат потенциал. Както и за това да пазим и се грижим за съграденото, което е в полза на всички жители на Общината.



Източник: vidin.bg