Кметът на Община Видин Огнян Ценков присъства на тържественото откриване на академичната учебна година на филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Гости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народните представители от Видинския район, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, представители на институции, неправителствени организации, граждани.

Ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Велизара Пенчева поздрави присъстващите и изрази удовлетворението си затова, че благодарение на обединените усилия на държавна и местна власт, и на академичното ръководство на университета, филиалът във Видин е вече факт. Тя благодари на Димитър Главчев, че е уважил празника и му връчи кристален знак на Русенския университет.

Проф. Пенчева отличи с грамота Маруся Петрова, директор на ПТГ „Васил Левски“, където се помещава филиалът, в знак на подкрепа и подари компютър за нуждите на учебното заведение.

По повод тържественото събитие кметът Огнян Ценков поднесе приветствие. „Хората от Видин днес застават лице в лице с една осъществена мечта. Тук сме заедно, за да пожелаем успешно начало на филиала на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в нашия град. За да стане той факт, бяха необходими усилията, волята и енергията не само на институциите, не само на отделните личности, но и на видинските граждани. Като кмет на Община Видин искам да благодаря от сърце на всеки, който заяви на висок глас -старопрестолният ни град заслужава университет! И даде своята вяра в подкрепа на каузата“ – с тези думи Ценков се обърна към присъстващите.Той съобщи, че Общината щеподкрепи студентите, които са в трудно материално положение, като поеме разходите за семестриалните им такси през учебната 2017/2018 година ипожела на първите студенти във Видин да бъдат сред най-добрите.


От името на първокурсниците поздравление поднесе Радина Трифонова, която започва обучението си в специалност „Електроника“. Общо 125 са студентите, приети във филиал Видин на Русенския университет през първата академична година.

Източник: vidin.bg