© БНР Видин

700 хиляди лева е инвестицията за новата детска градина в селото, които са отпуснати с две постановления на Министерски съвет. Тя е от най-модерните в страната, а строителството се наложило, защото старата, която е извън селото, не отговаря на изискванията, обясни общинският кмет Александър Александров: "Старата градина беше в окаяно състояние. Тя се намира на мястото на стария стадион, бивши съблекални на футболните отбори през годините, после към тях прикрепените едно, второ, трето помещение. През годините започва пропадане, пропукване на стените. През последните години на два пъти се укрепва конструкцията със железобетон и с разни подпорни стени, но в крайна сметка не е комфортно градината да бъде извън селото... Това място, на което се намираме днес, е бивша сграда на поща и на старото кметство в Бело поле, общинска собственост, около 200 кв. м. Наложи се да го преобразуваме. Това промени много конструктивните планове. Благодарим на проектантите ни от София, които спечелиха конкурса и представиха една уникална за региона ни съоръжение и сграда, която е многофункционална. Дворът не е с много големи размери, но е съвсем достатъчен за децата затревен с райграс, детски кътове, футболно игрище, пясъчници, беседки, занимателни игри."

В сградата има вътрешен асансьор за храната, медицински кабинет с необходимото оборудване, парна инсталация, перално отделение и сушилня. Новата сграда е със соларни панели и система за вентилация. 26 са децата, които сега посещават детска градина, каза директорът Людмила Здравкова: "Има много желаещи деца. Има много малки деца, които са бъдещите възпитаници и се надяваме да ни е достатъчна. Условията са чудесни, оптимални за развитието на всяко едно дете, за неговото физическо и психическо развитие."

Около 700 са жителите на село Бело поле. А детската градина е нужна, за да останат жителите на селата, каза кметът на Ружинци Александър Александров: "Идеята ни е всичките деца да останат в детската градина. След това всичките в училище да отидат, за да може наистина да образоваме нашите деца. Да ги подготвим за живота, защото сега, когато хората нямат образование трудно намират работа и препитание."

Александър Александров сподели и своята гордост, че 84 години след като неговия прадядо като кмет на община е направил първото училище в съседното село Дреновец, той открива детска градина.