Николова и Петков раздадоха подаръци и календари на децата и разговаряха с персонала на социалните заведения.

Калинка Борисова, директор на Центъра за деца и младежи с увреждания, заяви, че има нужда от увеличаване на капацитета на социалния дом, в който в момента се отглеждат 40 деца и младежи, а е предвиден за 36. Подобно искане бе отправено и от другия социален център, в който са настанени 16 деца при капацитет 12, съобщава БТА.

Министър Бисер Петков заяви, че исканията ще бъдат разгледани и по възможност удовлетворени. Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че е очарована от отличните условия, при които се отглеждат децата и младежите с увреждания в Монтана.

По време на работното си посещение в Монтана Марияна Николова се срещна с кмета на града Златко Живков и областния управител Росен Белчев. „Развитието на Северозападния регион е приоритет за мен. Затова първото ми официално посещение като заместник-министър председател е в Монтана“, каза вицепремиерът Николова.
По време на срещите бяха обсъдени възможностите за подобряване на инфраструктурата и за привличане на повече инвестиции в региона. Акцент в разговора беше и състоянието на детските градини и училищата, както и развитието на местния пазар на труда с фокус върху преодоляването на недостига от кадри.

„Има предложение от община Монтана за увеличаване капацитета за прием в центъра за обществена подкрепа и в дневния дом за пълнолетни лица увреждания, заяви министър Петков. Искаме да се уверим на място какво е положението и да преценим какво можем да направим.”

В дневния дом и центъра за обществена подкрепа се предлагат четири от общо 21 социални услуги, които извършва община Монтана.

Всеки ден дневния дом се посещава от 54 деца и млади хора. За тях се грижат 18 души специализиран, обслужващ и ръководен персонал. За момента приемът в дома е прекратен, капацитета му е надхвърлен с няколко души.

През последните десет години експертите в центъра за обществена подкрепа са работили по 1321 случая, свързани с изоставяне, насилие, отпадане от училище, придобиване на родителски умения. Подпомогнати са 2527 деца и техните родители.