В същото време, ако работещите не бъдат установени на работните им места при проверка, Инспекцията по труда не може да упражни правомощието си да обяви трудово правоотношение. Контролните органи на Агенцията не могат също така да задължат работодателя да изплати трудово възнаграждение за положен труд през периода, в който работникът или служителят е работил без трудов договор.

Работодателят е длъжен да сключи писмен трудов договор и да го регистрира в НАП дори когато желае да изпита качествата на работника.

В този случай законодателят е предвидил възможност за трудов договор със срок на изпитване. В срока на изпитване договорът може да бъде прекратен по всяко време без работодателят да дължи обезщетение, освен за неизползван платен годишен отпуск.

При сезонната заетост е честа практика сигналите за работа без трудов договор да се подават именно след напускане на работните места, най-често поради факта, че работодателят не е изплатил последното възнаграждение. Други често подавани сигнали, свързани с нарушения в рамките на сезонната заетост, са за неизплатени суми, договорени устно, за размера на които събирането на безспорни доказателства е силно затруднено поради липсата на официална документация за плащанията.