Огнян Ценков изрази удовлетворение от доброто сътрудничество в сферата на културата и инициативите, които се осъществяват в партньорство с читалищата от Общината, допринасящи за опознаване на народните обичаи и традиции в двете съседни държави.

Заместник-министър Виктор Алексиев заяви, че от румънска страна има желание и намерение да се продължат тези добри практики както в сферата на културата, също и в сферата на образованието, на принципа на добросъседство и приятелство.

На срещата бе отбелязано, че Румъния поема председателството на Съвета на Европейския съюз и румънското правителство ще ползва опита на България във връзка със успешното й председателство през изминалата 2018 година.

Видинският кмет изказа своята увереност, че нашият опит ще е полезен, защото всички политически сили в Европарламента поздравиха България за успешния й мандат. Той припомни, че председателят на ЕП Антонио Таяни е дал висока оценка на това първо представяне, поздравил е премиера на страната Бойко Борисов за добрата работа и е нарекъл министър Лиляна Павлова инженер на председателството. От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също е благодарил на министър-председателя на България за постигнатите резултати, свързани със защитата на външните граници, определяйки България като надеждна зона за сигурност в Европа.

Ценков изрази увереност, че темата „Западни Балкани“ ще бъде продължена по време на Европредседателството на Румъния и приоритетите ще бъдат свързани с развитието на транспорта, енергията, цифровата инфраструктура и образованието, защото те са важни за страните в региона.