В централния градски парк се предвижда реконструкция на съществуващия шадраван. Ще се изгради ефект тип „водна стена – завеса“, съставена от два елемента – Г-образен и П-образен, композирани на различни нива с подходящо осветление за постигане на по–силен ефект вечерта. Предвижда се и подмяна на настилката около шадравана, ще се преустрои и зоната за отдих около него. Там ще има навес, перголи и места за сядане. Заложено е обособяване на нови зелени площи и цветарници от бетонни блокове.

В обществения парк „Лесопарк“ се предвижда изграждане на арка на входа, както и площадка за деца от до 3-годишна възраст. Ще се проектират и кътове за почивка, които ще включват места за сядане и перголи за сянка. Ще се положи нова асфалтова настилка върху съществуващите алеи, завършваща с оформени градински бордюри. Проектът предвижда и изграждането на сцена, която да събира жителите за изпълнението на театрални постановки и тържества.

Общината ще работи и по други мащабни проекти за модернизация и на обществени сгради. През тази година се очаква тотално обновяване на материалната база на детска градина “Радост”. За целта местната администрация ще инвестира над 1,1 млн. лв., обезпечени отново с проект по програмата за селските райони. Над половин милион лева от същата програма пък ще се предназначат за въвеждане на енергоефективни мерки в публични сгради.

Бяла Слатина чака финансиране и за няколко големи проекта чрез местната инициативна група (МИГ). Сред тях е ремонтът на част от най-натоварените улици в града “Александър Стамболийски, “Димитър Благоев”, “Любен Каравелов”, “Княз Дондуков”, “Цар Калоян” и “Христо Ботев”. Ако се одобрят подадените проекти, в пътната инфраструктура ще се инвестират около 2 милиона лева.

Общината в Бяла Слатина ще продължи да влага средства и в социалните услуги, сред които се отличат новите дневни центрове за лица с увреждания и техните семейства, патронажната грижа и безплатният топъл обяд.