По традиция, организаторите канят всички желаещи да се включат и спечелят от Деня без цигари, като предприемат следните стъпки:

  • да спрат цигарите поне за един ден;
  • да използват спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по техен избор;
  • да включат своите семейства, близки, приятели, колеги, фирми, организации;
  • да споделят видео или снимки от акцията във Фейсбук.

Победител е всеки, който участва! За милиони граждани това е едно предизвикателство да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги.

"България без дим" традиционно отбелязва деня без тютюнопушене в България от 2011 г.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.