И досега общият състав на хулиганството, можеше да се приеме за административно нарушение, ако отговаря на изискванията на член 78 а от Наказателния кодекс (ако за престъплението се предвижда малко наказание, деецът не е осъждан и имуществените вреди са възстановени).

В него има предвидено изключение, според което не се освобождава от наказателна отговорност, ако деянието е извършено срещу орган на власт.

От този текст произтича и противоречивата съдебна практика. Една част от съдилищата приемат, че когато конкретните хулигански действия са извършени спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му, извършителят не следва да се освобождава от наказателна отговорност с налагане на глоба, а да се санкционира по наказателен път. Според другите съдебни решения е именно обратното - трябва да му се налага само глоба.

С тълкувателното решение се приема, че когато е извършено хулиганство, което е квалифицирано по общия състав - член 325, ал.1 (Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание)

В Наказателния кодекс все пак им текст, който предвижда квалифициран състав на хулиганството, когато е извършено срещу длъжностно лице и тогава не се допуска освобождаване от наказателна отговорност и замяната ѝ с административна глоба.

Източник: dnevnik.bg